vaippalainaamo-oulu@kodinkestot.fi


Vinkkejä ja linkkejä

Kestovaippaopas
http://www.kestovaippainfo.fi/Kestovaippaopas.pdf


Päiväuni- ja yövaippavinkkejä
Univaipatus ei kovinkaan eroa muusta vaipattamisesta. Kannattaa rohkeasti kokeilla! Hyvä keino suojata patja kastumiselta on laittaa lakanan alle tarpeeksi iso (vaikka koko sängyn kokoinen) pala br-PUL kangasta, villakangasta / -neulosta (ei super-wash käsiteltyä) tai muovifroteeta (hiostavin).

Itse suosittelen univaipaksi muotoonommeltua sisävaippaa tai sisätäyttövaippaa, sekä siihen päälle tietysti tulee kuori. Sisätäyttöihin voi laittaa esim. kaksi bambu- tai hampputaittoa sekä niiden päälle jonkun puuvillaisen taiton. Parhaat kuoret on mielestäni sellaiset villahousut, joissa on lahjetta ja se nousee tarpeeksi korkealle vyötäröltä vaipan yli.
PUL-kuoret pitävät myös, kunhan ne istuvat hyvn reisistä ja vaippa ei jää vyötäröltäkään tursottamaan.

Sopivan imumäärän saa selville vain kokeilemalla eri yhdistelmiä. Hahtuvavillaimut ovat ohuita ja imukykyisiä, ja ne toimivat vaipan ulommaisena kerroksena myös hieman kosteusstopparina. Myös harsot, sekä hitaammin imevät  bambu ja hamppu ovat hyviä, etenkin villan parina.
Bambu, hamppu ja villa imevät hitaasti joten ne on hyvä olla uloimpana imukerroksena. Puuvillaiset imut (frotee, flanelli jne) imevät kosteutta nopeasti joten ne sopivat lähimmäksi ihoa nappaamaan pissan ja levittämään sen alempiin hitaisiin imuihin.

Käteviä vaippoja ovat sellaiset sisävaipat jossa on vaikkapa 2 irroitettavaa läppää ja lisäksi tasku (ns. tuplaläppäsisätasku). Tälloin samaa vaippaa voi kätevästi täyttää päivä- ja yökäytölle tarpeen mukaan.

http://www.kestovaippainfo.fi/keskustelu/viewforum.php?f=24

Kestovaipat reissussa

Kestovaippailu onnistuu mukavasti myös muuallakin kuin kotona. Laske etukäteen montako vaippaa tarvitset mukaasi. Ota mukaan myös pyllypyyhe, mahdollisesti kosteuspyyhkeitä ja likavaippapussi (muovipussi tai ihan likavaippoja varten kosteussuojakankaasta valmistettu pussi).
Kiinteät ulosteet voit reissussakin huuhdella pönttöön ja pistää vaipan sitten likapussiin. Tee tahranpoistot sitten kotona ja laita vaippa normaalisti odottamaan pesua.
Harsoiluvinkkejä

Harsovaipatus on edullinen tapa selvitä lapsen vaippaiästä. Tarvitaan vain kasa hyviä harsoja, istuvia PUL-kuoria tai villahousuja+näpsy ja innostusta harsotaitteluun :)

Harsoja löytyy useampaa kokoa, pienimmät käyvät hyvin pienikokoisille vastasyntyneille. Tuhdimmat ja suurimmat harsot ovat sitten omiaan isommille lapsille. Harsot käyvät pötköiksi taitettuna myös imuiksi taskuvaippihin. Nyt harsoja saa myös imukykyisestä bambukankaasta valmistettuina. Netistä löytyy myös harsontaitteluvideoita.





Nauhavaipat

Nauhavaipat ovat myös näppäriä ja edullisia vaippoja. Lähes kaikki käyvät koko vaippaiäksi ja niihin saa aina laitettua lisäimuja juuri sen verran kun tarvitsee.


Kestovaippailun perusteita





Imu- / vaippamateriaaleista

Imu- ja vaippamateriaaleja löytyy monenlaisia, joten varmasti jokaiselle lapselle löytyy ne parhaiten imevät ja istuvat mallit, kunhan vain jaksaa kokeilla ja testailla :)

Taittoimut kuivuvat nopeasti ja sama imu käy pitkään kun sen voi taitella pötköksi joko 3 tai 4 kertaisesti. Valmis pötköimu on nopea ja helppo vain sujauttaa paikoilleen, mutta kuivuu hieman hitaammin kuin taittoimu.

Puuvillakankaat ja harso imevät kosteuden nopeasti ja ovat hyvin imukykyisiä. Myös bambu, hamppu ja hahvuvavilla imevät paljon, mutta hitaasti joten niiden on nyvä olla uloimpana imukerroksena. Flanelli toimii hyvin kosteuden levittämiseen, mutta ei ole kovin imukyinen ja mielestäni tarvitsee aina jonkin toisen materiaalin pariksi. Frotee voi olla hyvin imukykyinen kunhan siinä on nukkaa jäljellä. Puuvaillainen imu on myös ihan kelvollinen lisä vaipoissa.


Vaippakirppiksiä netissä




Kestovaippojen ja kertakäyttövaippojen vertailua

http://www.vihreatehdokkaat.fi/saara.vauramo/wp-content/uploads/2009/01/kestovaippa-vai-kertis.pdf

http://www.sll.fi/luontojaymparisto/kestava/mips/tietopankki/vaipat


Neuvoja iho-ongelmiin

Välillä voi vaippa-alueelle tulla ihottumaa. Syitä voi olla esimerkiksi pesuaine-yliherkkyys, imetetyllä lapsella äidin syömät ruoka-aineet, lapsen syömät ruoka-aineet, vaipan (keinokuituinen) materiaali, liian pitkä vaipanvaihtoväli tai sienitulehdus.
Yleisiä ohjeita vaippa-alueen ihottuman ensihoitoon ovat muunmuuassa:
  • tiheät vaipanvaihdot
  • paljon ilmakylpyjä
  • käytä vaipassa ihoa vasten silkkivaippaa (esim Ruskovilla)
  • vaippa-alueen pitäminen puhtaana ja huolellinen kuivaaminen
  • käytä hengittäviä vaippayhdistelmiä, esimerkiksi luomupuuvillavaippaa ja villavaippahousuja
  • pese kestovaipat vain puolella suositellusta pesuainemäärästä, sillä huuhteluista huolimatta vaippaan voi jäädä pesuainetta, mikä aiheuttaa ihoärsytystä
  • voit kokeilla laittaa vauvan iholle esimerkiksi perunajauhoja tai sinkkivoidetta vetistä ihottumaa rauhoittumaan
  • kuivaan ihottumaan voi kokeilla vaikkapa Bepanthenia
  • vältä hajustettuja kosteuspyyhkeitä, sillä ne saattavat ärsyttää vauvan ihoa entisestään 
Jos näyttää että ihottuma uusii jatkuvasti tällöin tietenkin kannattaa kysyä apua neuvolasta taikka toisilta äideiltä.